Karipap memang jenis kuih muih yg menjadi kegemaran semua golongan lapisan masyarakat..errmmm tp ketika itu aku mmg x pandai langsung macam mana nak menguli tpg...kalau nak mkan ada je org jual tp aku nak mkan karipap buatan sendiri..tanpa merujuk mana2 resepi ataupon org yg arif tentang karipap aku pon bancuh ajelah tpg tu asal boleh uli boleh canai ..dah uli punye uli alamakkkkkkk!!! Inti x der ,,macam mana plak nak buat inti ni? Ehh kentang sebijik je..cukup ke? Apalagi aku cabut le ubi belakang umah yg x brapa nak ada buah nye...hehhehe jadilah asalkan ada benda nak wat inti..kalau boleh aku nak siapkan karipap sebelum mak balik dari kerja..nak hidangkan mak balik keje ngan karipap buatan aku..mak mesti suka,,kentang yang sebiji td aku campurkan sekali ngan ubi,,dah siap mendadu ubi dan kentang aku pon menumis ramuan dan masukan ubi2 td, dah empuk apa lg bermulah mencanai ,tekap dan masukan initi...alamakkkkk sekali lg,,tak pandai kelim tepi karipap..aarrrhhhh buat jelah macam mana pon..aku ingat lg masa tu masa aku mengelim karipap tangan2 aku pon ikut berpusing,,kihkihkihkih kalau sekarang nih teringat mesti gelak sendiri..tak lama kemudian mak pon blik dr kerja,,apalagi aku menjemput mak makan karipap yg aky buat...mak tgk je gelak besar..apatak nye saiz pon kecik beso,kelimnye pon pelik,,tp sbb mak nak ambik ati mak pon mkn le jgk ,,mak ckp "mak datok" kulitnye tebal batol liyat pulak tu inti pon tawar x rasa apa...aku x kecewa pon pertama kali wat karipap x jadi,,,malah aku x putus asa tp puas belajar dr kesilapan,,,tapi itu semua cerita dulu zaman aku sekolah tahun 1994.aku di tingkatan 4..sekarang aku dah dewasa dah tua pon karipap bkn setakat karipap biasa karipap pusing pon dah teror...heehhehe ada kesempatan nnt aku kongsikan resepi2 karipap aku...ok bye..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan