Selasa, 10 Mac 2015

kenangan terindah belajar memasak pucuk manis masak bening

assalamualaikum...
sy nk kongsikan prngalan sy pd mula2 belajar memasak ketika sy berusia 7 thun...ingat lg ms tu sy darjah satu 1985....first time sy msk ialah masak syur bening pucuk manis...senang je bwng merah,bwg putih..halia si mayang2 halus..renihkan air maauk bhn2 yg d mayang..kemudian buh garam ngan aji..dah didih masukan dun pucuk manis...masak lomak pon sodapp...tp sy  masak bening bhnnye mudah dan ringkas...nakblajar masak biar yg senang dulu x la nnt serik nk blajar lg kalo x jadi....nama pon pengalaman  blajar mn ada trus pandai...lpas tu blajar celur pucuk ubi..nak mkn ngan nasi panas cicah ngannsambal tumis ikan bilis...org tua2 kata kalo celor pucuk ubi tu buh le garan ,minyak masak sikit ngan air kapur..ada oetua lg kalo nk cepat empuk pucuk ubi tu masukan dlm air rebusan pucuk ubi tu ngan tempe yg dah busuk..maaf tempe busuk lg bhyk khasiatnye contohnye tolak angin dlm bdn,,hehhee kalo x caye wat le ,,wat sambal pon sodap..oklah lain kali sambung ye lg dah mlm nih..nnt sy kongsikan resepi2 menarik  tp sedap dan berkhasiat...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan